Blog: Een dag niet gelachen…….

april 6, 2021

Lachen voelt heerlijk en is supergezond. Niet voor niets wordt gezegd: Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd. Maar eigenlijk doen we het allemaal veel te weinig. Want, weet je dat volwassenen gemiddeld zo’n 10 tot 15 keer per dag lachen? Kinderen daarentegen laten hun lach wel 300 tot 400 keer per dag horen.

Terwijl iedere ouder die kijkt naar zijn of haar kind dat lacht, onmiddellijk zal toegeven hoe aanstekelijk en bevrijdend dat lachen werkt.

Ontwikkeling van humor bij kinderen

De ontwikkeling van humor start vanaf het moment dat een pasgeborene oogcontact kan maken en kan lachen. Kinderen kunnen al vanaf zeven maanden bewust gedrag herhalen waar om gelachen wordt, zoals gekke gezichten trekken of een kiekeboe spelen. Het verrassingseffect is nog erg belangrijk op deze leeftijd.

Het ontwikkelen van verbeelding is nodig voor kinderen om uiteindelijk eigen grappen te kunnen maken. Dat kunnen ze vanaf de leeftijd van ongeveer twee jaar. Dan maken ze vooral grappen gebaseerd op voorwerpen, zoals een onderbroek over het hoofd trekken, of grappen zoals, beweren dat een varken blaft.

Met ongeveer 3 jaar beginnen peuters rijmen heel leuk te vinden. Een zinnetje als ‘een krokodil bijt in je bil’ vinden ze hilarisch. Ook zelfbedachte woorden en combinaties van woorden die eigenlijk niet mogen, zoals poep en pies, vinden peuters uitermate grappig.


Vanaf 4 jaar gaan kinderen begrijpen dat het grappig is als iets buiten de normale orde valt. Want dat is wat humor in feite is: de ander op het verkeerde been zetten, verrassen, gekke combinaties maken, iets doen dat afwijkt van hoe het hoort.

Kleuters kunnen zich ontzettend verwonderen over de klank van woorden. Woorden op elkaar laten rijmen of verhaspelen tot fantasiewoorden, vinden ze bijzonder grappig.

Vanaf een jaar of 6 neemt de taalbeheersing van kinderen toe. Ze begrijpen bijvoorbeeld dat sommige woorden een dubbele betekenis kunnen hebben. Ze maken woordgrapjes. Raadspelletjes vinden ze ook leuk. Vanaf ongeveer 7 jaar gaan kinderen heel bewust nadenken over wat grappig is en waarom. Humor krijgt dan ook een sociale functie; grapjes kun je inzetten in vriendschappen. Het is fijn om samen te lachen, het ontspant en een lachend gezicht trekt anderen aan.

Moppen vertellen wordt nu ook een favoriete bezigheid.

Rond hun 10e jaar gaan kinderen de meer verfijnde betekenissen van humor waarderen. Ze ontdekken bijvoorbeeld dat humor een sociaal acceptabele manier kan zijn om mensen subtiel te beledigen. Dat ze steeds beter begrijpen wat een ander denkt en voelt, speelt daarbij een grote rol. Hetzelfde inlevingsvermogen maakt dat ze in deze leeftijdsfase steeds beter begrijpen hoe dom of leuk een grap werkelijk is.

Een beetje plagen kan dan ook een onderdeel worden van het maken van grapjes. Belangrijk is in deze fase, kinderen goed het verschil te leren zien tussen een grapje om te plagen en een opmerking die alleen maar bedoeld is om te pesten. Een grap is alleen leuk wanneer je er beiden om kunt lachen.

Humor bij de opvoeding
Humor toepassen in de opvoeding vraagt om creativiteit en oprechtheid. Een grap maken terwijl je zelf helemaal niet vrolijk bent of eigenlijk helemaal niet in voor een grap, zal niet werken. Om humor op een goede manier te kunnen toepassen in de opvoeding moet je je als ouder kunnen verplaatsen in je kind, zaken van een andere kant kunnen en durven bekijken, kunnen relativeren, kritisch durven kijken naar je eigen aanpak en ook een beetje durven lachen om jezelf.
Wanneer dit lukt zul je een sterk middel in handen hebben. Een middel om je kind te helpen en mee te krijgen, maar vooral om de band met je kind te versterken en samen plezier te hebben. En daar moet het vooral om gaan.

Probeer maar eens in plaats van een boze stem en gebiedende wijs eens een grapje in te zetten. Als een kleuter bijvoorbeeld niet naar bed wil dan kun je zeggen “En nu ga je slapen!!!”, maar je kunt ook zeggen “Prinses, uw auto naar dromenland staat klaar.” Of probeer het met “Wie het laatst in bed ligt, ga ik kietelen”.

Voordelen van lachen

Het kan niet altijd lachen, gieren en brullen zijn. Toch is af en toe een momentje pakken om samen met je kind moppen te tappen of een geintje uit te halen goed voor jullie relatie. Als je lacht, laat je stress los en zie je dingen beter in perspectief. Waardoor je je kind beter begrijpt. Daarnaast werkt humor ook goed als afleidingsmanoeuvre als je kind geschrokken is of zich pijn heeft gedaan. Door bijvoorbeeld een gek gezicht te trekken of een grapje te maken, wordt je kind op andere gedachten gebracht. Jij bent dan (even) de held die de pijn of angst laat verdwijnen.
Kinderen leren door middel van humor ook op andere en nieuwe manieren naar situaties te kijken. Ze leren nieuwe en creatieve manieren om naar een probleem te kijken en hier een oplossing voor te vinden. Steeds dezelfde grap maken werkt niet, de lol is er dan snel vanaf. Steeds opnieuw moet er dus een nieuwe insteek gevonden worden.

Tot slot
Heb je een zware dag gehad op je werk? Komen de muren op je af na een dag binnen zitten met je kinderen omdat het regent? Heb je voor de zoveelste keer een lekke band en ben je vanaf het kinderdagverblijf komen lopen met een vermoeid kind?
Niets ontspant en ontlaadt zo goed als even samen met je kind lachen. Goed voor je kind en ook zeker goed voor jou.