Blog: Een nieuwe start

augustus 9, 2021

Heerlijk die vakanties, echt genieten qua uitslapen, lekker niks “moeten”, kinderen spelen tot ze er bij neer vallen………

Na een vakantie waarin een kind veel meer tijd thuis heeft  doorgebracht kan het best even wennen zijn om weer naar de kinderopvang en/of school te gaan.


Niet alleen voor een kind, maar ook voor ouders. Opeens is het er weer, spitsuur in de ochtend. Zowel voor ouders en kinderen kan een goede voorbereiding het verschil maken.

Ontspannen beginnen na de vakantie

 • Voorbereiden

Een groot verschil tussen volwassenen en kinderen, is dat wij als volwassenen veel beter ‘vooruit’ kunnen kijken en denken. Kinderen leven in het hier en nu en zijn vaak veel minder bezig met wat er volgende week op de agenda staat. Om de ‘shock’ dat de vakantie voorbij is, niet te groot te maken, kan het dus goed zijn om je kind erop te wijzen dat de vakantie ( bijna) voorbij is. En dat je kind weer naar het kinderdagverblijf, school en bso gaat

 • Praat met je kind over school

In het kader van de voorbereiding op het begin van het schooljaar, is het ook goed om in de laatste week van de vakantie zo nu en dan met je kind te praten over school. Wie wordt zijn nieuwe meester of juf? Welke klasgenootjes vindt je kind leuk om weer te zien?

 • Kom weer terug in het normale ritme

Wat meer op tijd naar bed en ’s ochtends ook weer wat vroeger uit de veren. Dan valt het niet zo tegen als de wekker op maandagmorgen weer heel vroeg gaat!

 • Sluit de vakantie goed af

Vaak vinden kinderen het leuk wanneer de vakantie op ‘symbolische’ wijze wordt afgesloten. Door bijvoorbeeld de laatste dag samen iets leuks te gaan doen.

Tips om te wennen

 • Neem de tijd
  Zorg ervoor dat je ruim de tijd hebt om je kind weg te brengen. Je wilt niet gehaast afscheid nemen van je kind. Zodra je haast hebt, verloopt alles opeens minder soepel!

Zorg samen met je kind voor een goed afscheidsritueel.

 • Wees positief
  Door  positieve zaken te benoemen, kan een kind zich verheugen op alle leuke activiteiten op de opvang en school. Je kind ziet vriendjes en vriendinnetjes weer, de lieve juf of meester of kan misschien eindelijk met iets spelen waar hij/zij al zo lang naar uitkijkt.
 • Thuis
  Na de eerste dag(en) bij het kinderdagverblijf of school en bso kan je kind vermoeider zijn dan normaal.

Er komen veel indrukken op een kind af na een lange tijd in de vertrouwde omgeving thuis.

En opnieuw naar school of kinderdagverblijf gaan is dan best vermoeiend. Dit kan zich uiten in hangerig gedrag, maar soms juist ook in heel druk gedrag.

Accepteer deze emotie en laat het kind even uitrazen of juist lekker even met rust. Wanneer je kind boos of verdrietig is, betekent niet dat hij of zij geen leuke dag heeft gehad. Vaak is het de vermoeidheid.

En vergeet vooral niet om samen na te genieten van de vakantie! Kijk foto’s en filmpjes nog eens terug, haal nog eens leuke vakantieherinneringen en -gevoelens op.