Blog: Prepubertijd

mei 13, 2019

Prepuberteit: lichamelijke veranderingen, een groei naar zelfstandigheid, stemmingswisselingen, onzekerheid……. de pubertijd is in aantocht en prepuberteit is ingezet.

In de periode van de pre puberteit tot en met de puberteit vinden er in de hersenen allemaal ontwikkelingen plaats. Ook lichamelijk verandert er voor kinderen onder invloed van hormonen van alles. De start van de pre puberteit kan in leeftijd nog erg verschillen. Ieder kind ontwikkelt in zijn eigen tempo.

Naast de lichamelijke veranderingen zie je bij kinderen ook een verandering in gedrag en het uiten van emoties. Voor sommige kinderen is het ook lastig deze emoties te plaatsen en dit leidt tot uitschieters in zowel humeurigheid als aanhankelijkheid, onzekerheid en stabiliteit.

Kinderen in de pre puberteit zijn op zoek naar wie ze zijn en willen zijn en lijken soms te wankelen tussen kinderlijk gedrag en overmoedigheid. Je zal zien dat kinderen zich meer en meer los proberen te maken van ouders en opvoeders. De behoefte naar zelfstandigheid groeit en vriendschappen worden steeds belangrijker. Dit is ook de periode dat vrienden en vriendinnen meer invloed uit kunnen gaan oefenen dan ouders en andere opvoeders.
Dit alles is zeker van invloed op hun sociaal-emotionele ontwikkeling.

Sociaal-emotionele ontwikkeling:
• Tussen 9 en 12 jaar leert het kind dat er een verschil is tussen ‘ergens goed in zijn’ en ‘ergens je best voor doen‘. Hij/zij begrijpt dat zijn/haar inspanning niet altijd een garantie is voor succes.
• Het kind krijgt steeds meer behoefte aan zelfstandigheid, privacy, een eigen mening en eigen verantwoordelijkheid. Je kunt het kind ook best dit soort verantwoordelijkheden geven. Dat sterkt zijn/haar zelfvertrouwen.
• Het kind zal steeds vaker kritisch staan tegenover regels die jij stelt.
• Het kind spiegelt zich steeds meer aan zijn leeftijdsgenoten. Hij/zij gaat zich net zo kleden en gedragen als zij. De normen en gewoonten van zijn/haar vrienden vindt hij/zij steeds belangrijker.
• Vriendjes en vriendinnetjes zijn nu erg belangrijk voor het kind. Dan voelt hij/zij zich belangrijk en gezien. Het gevoel van erbij horen hoort hier ook bij.

Wat kun je doen om het kind te begeleiden?
• Geef het kind extra aandacht. Zorg ervoor dat hij/zij een positief en realistisch zelfbeeld blijft houden. Help hem/haar omgaan met de gevoelens die horen bij alle veranderingen in deze fase.
• Bied een luisterend oor, maar probeer je ook niet te veel met kleine dingen te bemoeien.
• Geef het kind de ruimte om zijn eigen weg te vinden en ervaringen op te doen. En laat hem/haar weten dat je er altijd bent als hij/zij ergens over wil praten, of als er eens iets misgaat.
• Laat het kind vooral merken dat je hem/haar niet in zijn persoonlijkheid afkeurt wanneer er bijvoorbeeld een boze bui voorkomt, maar dat je het gedrag van het kind op dit moment niet oké vindt.

En naast dat de (pre) puberteit een lastige periode kan zijn voor kind en opvoeder, is het ook een leuke tijd met verandering die je met humor makkelijker doorgaat.

 

 

 

Afdeling Pedagogiek en Kwaliteit, mei 2019
Solidoe maakt gebruik van tracking-cookies. Hiermee worden anonieme gegevens over uw bezoek opgeslagen om de website en uw ervaring te verbeteren.