Blog: Tervetuloa!

februari 16, 2021

Wie Fins als moedertaal heeft weet direct wat dit betekent, namelijk: Welkom!
21 februari is de Internationale Dag van de Moedertaal. Deze dag staat in het teken van de taalkundige en culturele diversiteit en de meertaligheid.
Door de moedertaal in ere te houden, blijft de taalkundige en culturele traditie bestaan. Ook wordt men zich meer bewust van de verschillen tussen de diverse mensengroepen, wat zal leiden tot meer begrip voor een ander.

Taal is de toegangspoort tot communicatie en cultuur.

Moedertaal
Je moedertaal is een belangrijk onderdeel van je identiteit. Het is een deel van wie je bent en van waar je vandaan komt. Waarschijnlijk blijft dit een belangrijk deel van je leven omdat het je band en verbondenheid met je familie weergeeft. Het is ook de taal waarin je de wereld om je heen hebt leren kennen en ontdekken. Het is de taal waarin je je gevoelens uit en waarin je denkt.

Meertaligheid

Een goede beheersing van de moedertaal geeft een kind een goede taalbasis voor het leren van een andere taal, zoals Nederlands. Dit blijkt uit onderzoek van studenten aan de Radboud Universiteit.

Het is voor de taalontwikkeling van kinderen goed als zij voortborduren op de thuistaal.

Taal is bovendien niet alleen woorden, taal is de wereld om je heen. Om het woord “tafel” te leren in het Nederlands moet je ook weten naar welk object het verwijst.

Het “helpt” als een kind  het woord voor “tafel” in de eigen taal kent.

Door vaak te praten in de taal die je zelf het beste kent leert je kind veel woorden. Hoe groter de woordenschat, hoe makkelijker jouw kind ook een andere taal leert. Lees voor in de taal die je het beste kent. Het verbindt je sterk met je kind. Het praten, vertellen en voorlezen gaat dan veel beter en je kind leert er meer van. Ook het leren van Nederlands wordt dan makkelijker.

lezen

Meertalige kinderen kunnen de talen die zij spreken soms door elkaar halen. Kinderen weten al heel jong met wie ze welke taal spreken, en met wie ze mixen: als vader meer mixt dan moeder, past het kind zijn taalmix daaraan aan. In de vroege ontwikkeling, als kinderen rond de 2 jaar zijn, kan dit wel eens kromme zinnen opleveren. De meeste 3-jarigen hebben meer grip op hun grammatica’s en hun mixgedrag houdt zich dan ook meer aan regels.’

Wanneer je als ouder je moedertaal met je kind spreekt, doorlopen deze kinderen een betere taalontwikkeling, waardoor ze het Nederlands daarna veel gemakkelijker en sneller aanleren. Bovendien blijkt dat meertaligheid het leggen van contacten met anderen bevordert en dat het zorgt voor een betere band tussen kinderen en hun ouders en de rest van de familie zoals opa’s en oma’s. Werken aan een meertalige taalontwikkeling is dus zinvol, leuk en uitdagend, maar niet altijd makkelijk.’

Op de site Taal begint thuis www.taalbegintthuis.nl vind je tips om met je kind aan de slag te gaan met taal.