Blog: Weer naar school

augustus 6, 2020

De kinderen gaan weer naar school volgende week!
Ben je blij als de zomervakantie er op zit en je kind weer naar school gaat? Je bent echt niet de enige. Volgens een onderzoek kijkt maar liefst 51 procent van de ouders uit naar het moment dat het ‘normale’ leven weer begint. En misschien dit jaar nog wel meer na de sluiting van de scholen in het voorjaar.

Vaak zijn de kinderen na een week of zes ook weer toe aan het spelen met hun vriendjes en vriendinnetjes en ze willen weer nieuwe dingen leren in hun nieuwe groep op school.

Blog : Gelukkig, Nieuw schooljaar! | MamaPagina


Weer in het ritme
Na een periode van al dan niet op vakantie gaan, lekker gaan zwemmen, eindeloos spelen, leuke uitstapjes maken, spelletjes spelen ,’s avonds lang opblijven en vervolgens uitslapen zonder dat de wekker gaat is het nu weer: op tijd naar bed, vroeg opstaan en opschieten om weer op tijd op school te zijn.
Op school weer opletten in de klas, na schooltijd wellicht weer door naar sport- of hobbyclub of buitenschoolse opvang; kortom een hele overgang!

Een goede voorbereiding
Dit kan voor sommige kinderen even wennen zijn. Het kan wellicht voorkomen dat jonge kinderen tijdelijk weer in hun broek of bed plassen, dat kinderen de eerste keren écht niet naar school, de sportclub of de BSO willen.

Door hier bewust van te zijn kan je de overgang soepeler laten verlopen tussen de vakantiepret en de gestructureerde schoolweek.

Met een aantal praktische voorbeelden kan je de overgang tussen vakantie en school wat makkelijker laten verlopen. Als ouder kan je zelf kijken in hoeverre dit van toepassing is op jouw kind.   

  • Laat je kind wennen aan het vaste ritme door de laatste vakantieweek de bedtijd stapsgewijs terug te brengen tot de bedtijd van de normale schoolweken. Leg dit ook uit aan je kind wanneer het in eerste instantie niet begrijpt waarom dat al tijdens de vakantie moet.
  • In de laatste vakantieweek samen nieuwe school spullen halen, bijvoorbeeld een nieuwe broodtrommel, beker of potloden. Dit is gezellig, brengt het kind letterlijk weer wat in aanraking met school.
  • Een nieuw schooljaar is tevens een mooi moment om samen eens te kijken welke afspraken er zijn en of deze nog passend zijn voor de leeftijd van het kind. Eventueel kan je nieuwe afspraken maken over ’s ochtends zelf aankleden, iets later naar bed, enz.
  • Op de laatste avond kun je samen met je kind de kleren en schoolspullen klaarleggen. Dit scheelt een hoop gestress op de eerste ochtend voor school en jouw kind weet de volgende ochtend zelf wat het moet doen en pakken.

En vergeet vooral niet om samen na te genieten van de vakantie! Kijk foto’s en filmpjes nog eens terug, haal nog eens leuke vakantieherinneringen en -gevoelens op tijdens het avondeten

Gun jezelf en elkaar de tijd om dingen te regelen of regels in te voeren en benader deze periode dingen net wat vaker met een knipoog, want we moeten ook realistisch zijn dat helaas alles nu eenmaal niet altijd direct perfect verloopt.

Door bewust te zijn van de veranderingen voor je kind en door zelf de vakantieflow nog een beetje vast te houden hebben jullie allebei de beste uitgangspositie om samen soepel en ontspannen het nieuwe schooljaar in te rollen.

Bron: Go Kids