Buiten spelen: Goed voor lijf en brein

Energie lozen……………….ga maar buiten spelen zeggen we vaak tegen kinderen!
Buiten spelen is niet alléén goed voor de fysieke gezondheid, ook de emotionele en cognitieve ontwikkeling van kinderen wordt ermee gestimuleerd.

Dit blijkt onder andere uit een studie aan de universiteit van Ilinois. Hier liep een groep 9-jarige kinderen twintig minuten op een loopband. Vooraf en direct erna deden ze een taak waarbij ze hun hersenen moesten gebruiken. De tweede meting liet veel meer activiteit zien. Ook de leestest die volgde werd beter uitgevoerd, terwijl de rekentest daarna geen bijzonder effect meer had. Waarschijnlijk omdat de hersenactiviteit alweer was gezakt.

Is buiten spelen dan zo belangrijk?

De hersenen ontwikkelen zich nog tot ongeveer je 25e jaar. Kijk je naar het voorste gedeelte van je hersenen, de prefrontale cortex, dan is deze erg belangrijk voor de ontwikkeling. Dit gedeelte zorgt er voor dat je kunt plannen, inschatten, oplossingen vinden, beslissingen kunt nemen, je sociale gedrag en je impulsen onder controle hebt.

Dit gedeelte van je hersenen is dus als laatste klaar tijdens de ontwikkeling. Zet ze dus goed aan het werk, daag ze uit, want dan worden de hersenen actiever en voorkom je veroudering ervan.

Maar wat heeft spelen dan te maken met je hersenen actief uitdagen? Stel je voor dat een kind in een klimtoestel speelt, dan krijgt het onder andere te maken met de volgende punten:

  • Waar kan ik me het beste vasthouden? Je hersenen moeten nadenken, oplossing vinden en ze voelen het touw, de balk ook nog en tegelijkertijd sturen ze de benen aan. Gebeurt dit ook nog kruislings in combinatie met de armen? Fantastisch!
  • Oh jee, er komt een ander kind aan en hij wil mij voorbij. Weer moeten je hersenen schakelen, zoeken naar een oplossing voor je lichaam en handelen.
  • Ik wil nu graag met de glijbaan naar beneden. Ik kruip onder de stang door, ga zitten en voel dat de glijbaan weer een hele andere structuur heeft. Ik glij vanzelf naar beneden en ga snel. Ik ervaar dat ik het los moet laten, maar voel ook de spanning, maar kan ook de snelheid remmen met mijn voeten of juist versnellen.

Zo zie je dus dat je hersenen in elke andere situatie moeten schakelen en actief bezig worden gehouden op het gebied van bewegen, voelen, ruiken, proeven en horen.

Buiten spelen is dus:

  • gezond: door kinderen buiten te laten spelen, krijgen ze beweging en worden de spieren beter ontwikkeld
  • goed voor de motorische ontwikkeling: door klimmen, fietsen, steppen en evenwichtsoefeningen wordt de ontwikkeling van de grove motoriek gestimuleerd
  • belangrijk voor de sociale vaardigheden: Kinderen die buitenspelen, zoeken elkaar op. Samen spelen is veel leuker dan in je eentje. Door verstoppertje of tikkertje te spelen met de buurtkinderen, leren kinderen hoe ze met anderen om moeten gaan
  • een stimulans voor creativiteit: Bijvoorbeeld met  stoepkrijt! Door kinderen kunstwerken te laten maken en om te gaan met nieuwe situaties, wordt hun creativiteit gestimuleerd.
  • goed voor de ontwikkeling van de hersenen: Buitenspelen heeft een positief effect op het concentratievermogen en de leerprestaties van kinderen. Kinderen die vaak buitenspelen, hebben een betere hersenontwikkeling dan kinderen die dit niet doen.
  • goed voor de taalontwikkeling:  In de natuur doen kinderen veel zintuiglijke ervaringen op. Ze voelen aan aarde en ruiken aan bloemen. Een stukje hout optillen en voelen hoe zwaar het is, luisteren naar de vogels: allemaal leermomentjes die je brein helpen groeien. Het buiten “aan den lijve” ervaren van begrippen als achteruit, onderdoor, erop draagt aantoonbaar bij aan de taalontwikkeling.
  • een manier waardoor kinderen gelukkiger worden: Zonlicht zorgt ervoor dat kinderen genoeg vitamine D aanmaken. Daarnaast zorgt de frisse buitenlucht ervoor dat bloed sneller gaat stromen, je kind makkelijker in slaap komt

Inspiratie

Kijk naar de video van Erik Scherder over spelen en bewegen en het brein.

Rekenmodule Kinderopvang

Maandlasten berekenen

Bekijk het aanbod van Solidoe!

Baby's

0 - 2 jaar

Peuters

2 - 4 jaar

Kinderen

4 - 13 jaar

Overig

aanbod

Rondleiding

Wil je even binnenkijken, onze medewerkers ontmoeten en de sfeer proeven? Dat kan! We geven je graag een rondleiding op onze locatie.

Echter kunnen we hier pas een datum voor prikken, zodra we ook daadwerkelijk plek hebben op onze locatie. Op die manier voorkomen we teleurstelling. Op dit moment geldt dat we voor (bijna) alle locaties een wachtlijst hebben en er geen plekken beschikbaar zijn. Het is daarom raadzaam om eerst je kind in te schrijven, zodat jullie op de wachtlijst komen te staan.

Werkwijze

Als organisatie voor kinderopvang denken we steeds na over onze rol in de opvoeding van de kinderen die aan ons toevertrouwd worden.

Missie

Iedereen de ruimte voor eigen wijze groei.

Visie

Solidoe wil de kinderopvang en het onderwijs transformeren tot één uitdagende en moderne (ontwikkel)omgeving voor het kind.

Overig nieuws
Het is weer zomertijd! (Blog)
Lees meer
Overig nieuws
De dag van de moedertaal
Lees meer
Overig nieuws
Nationale Voorleesdagen: voorlezen is belangrijk!
Lees meer
Overig nieuws
Train je brein met de Solidoe kerst-woordzoeker!
Lees meer
Overig nieuws
Tips & tricks: Hoe houd ik de Sinterklaastijd een beetje relaxt?
Lees meer
Blog
Tips & tricks: Omgaan met akelig nieuws
Lees meer