Een ontspannen feestmaand

november 25, 2021
Hallo december

December, o zo gezellig! En ook o zo druk. De intocht van Sinterklaas is al in november, vlak na Sint Maarten en kort daarop start het schoen zetten en pakjesavond. Zodra de Sint is vertrokken, wordt het huis kerst-klaar gemaakt en genieten we van diverse feestjes om eind december het nieuwe jaar in te luiden. Gezellig toch? Ja! Maar…. zelfs de meest verstokte december liefhebber heeft wel eens een moment waarbij hij denkt: ‘waar ben ik eigenlijk mee bezig, wat een drukte’. En die decemberdrukte door de ogen van kinderen, hoe is dat dan? 

Alles anders
In december gebeurt er van alles wat niet ‘gewoon’ is. Regelmaat en herkenning geeft kinderen een veilig en vertrouwd gevoel, dit noemen we welbevinden. Dit welbevinden komt een beetje in het gedrang door alle nieuwe spannende dingen zoals Sinterklaas, Kerst en oud en nieuw. Deze van oudsher gezinsfeesten, worden steeds vaker ook buiten de deur gevierd: op de kinderopvang, op school, het werk van de ouders, bij opa en oma, de sportvereniging en misschien ook nog wel met een speciale voorstelling en een intocht in de stad. En op televisie is er ook aandacht voor deze onderwerpen.

Dit gaat gepaard met leuke activiteiten maar ook met het loslaten van structuur en regelmaat, andere dagritmes en afwijkende bedtijden. Ook voor kinderen die normaal gesproken goed om kunnen gaan met veranderingen, kan december een lastige periode zijn.  Ze kunnen overprikkeld raken en allerlei indrukken moeilijk verwerken. 

Magisch denken
Eén van de redenen waarom het zo spannend kan zijn rondom de feestdagen, is dat jonge kinderen nog geen onderscheid kunnen maken tussen herinneringen, werkelijkheid en fantasie. Deze lopen door elkaar. We noemen dit ‘magisch denken’. Kinderen tussen de 3 en 6 à 7 jaar kennen de wereld nog onvoldoende om deze goed te begrijpen. Hun fantasie kan uitkomst bieden: deze verzint oplossingen en vult aan. Hierdoor is alles mogelijk. Een voorbeeld: kinderen kunnen met eigen ogen zien dat hun pedagogisch medewerker zich verkleedt tot Sinterklaas, maar hebben de heilige overtuiging dat ze met Sinterklaas aan tafel zitten en hebben geen idee waar de pedagogisch medewerker gebleven is. Hoe ongeloofwaardig sommige verhalen rondom de decembermaand ook zijn, voor kinderen zijn ze écht.
Naast het magisch denken, kunnen kinderen ook stress-gevoelens van de volwassenen om hen heen oppikken en daar op reageren. Maar ook het krijgen van cadeaus kan invloed hebben op het welbevinden van kinderen. Kinderen kunnen overprikkeld raken door de hoeveelheid cadeaus, of verdrietig zijn omdat zij maar één cadeautje hebben gekregen terwijl andere kinderen meer kregen. 

Rustig december door, energiek het nieuwe jaar in
De decembermaand dan maar afschaffen? Nee, natuurlijk niet! Kinderen hebben het nodig dat volwassenen de juiste keuzes maken voor hen, ook in december. Wat de juiste keuze is, is voor ieder kind en ieder gezin anders, we zijn immers ook allemaal anders.

Een aantal tips voor een ontspannen decembermaand:

  • Beperkt het aantal ‘feestmomenten’; 
  • Leg uit waarom er feest wordt gevierd; 
  • Maak het voorspelbaar en leg uit wat er gaat gebeuren; 
  • Probeer zoveel mogelijk vast te houden aan de eigen ritmes en structuur; 
  • Maak een pictogrammenkalender met hoogtepunten en streep deze samen met jouw kind af; 
  • Bouw rustmomenten in en sluit december af met een rustweekje: lekker niks doen en rondlummelen werkt heel rustgevend; 
  • Help kinderen met het verwerken van de dag, praat over hetgeen je gaat doen of hebt gedaan. Hierdoor kunnen kinderen het een plek geven.

Wij wensen iedereen een fijne, relaxte en feestelijke decembermaand toe! 


Bron SKG