Kind en Media(opvoeding)

november 12, 2019

Je voedt je kinderen op in het digitale tijdperk. Maar hoe ‘moet’ dat eigenlijk? We hebben geen voorbeelden van hoe onze eigen ouders het deden. Betekent dat dan dat je zelf het wiel maar uit moet vinden? Nee hoor!‘ Deze tekst is geschreven door Marije Lagendijk, pedagoog, kindercoach en media coach.

Het zijn allemaal vragen waar wij binnen Solidoe ook tegen aan lopen en wat regelmatig een gespreksonderwerp met ouders is. Volgende week is het ook weer de week van de mediawijsheid. Een belangrijk onderwerp dus waar wij al lange tijd aandacht voor hebben.

Het blijft echt actueel en daarom was het hoog tijd om Marije uit te nodigen en ons nog meer mee te nemen in dit onderwerp.

Daarom hebben wij op 30 oktober een informatieve avond gehad over media wijs opvoeden. Deze avond was al snel vol geboekt en helaas hebben wij ouders moeten teleurstellen omdat er geen plek meer was. Door de hoeveelheid aanmeldingen en enthousiaste reacties na deze avond hebben we al besloten dat er een 2e avond moet komen. Deze zal in januari zijn, we laten nog weten wanneer dit zal zijn.

Ouderavond media opvoeding:
Marije Lagendijk gaf direct aan dat ze niet de sleutel heeft tot DE oplossing, maar liet ouders op een speelse manier nadenken over hun eigen digitale gewoontes😊
Ze gaf inzicht in de ontwikkeling van wat kinderen wel en nog niet zelf aankunnen. En vertelt dat je juist ook bij mediagebruik kunt opvoeden. Aan de hand van de mediadiamant, werden de verschillende kanten van mediaopvoeding besproken.

Mediaopvoeding = steunen, sturen en inspireren:
1. Geef relevante regels en handhaaf die, verander ze als dat nodig is (wees niet star);
2. Blijf praten – wees nieuwsgierig en betrokken, stel Echte Vragen;
3. Til ze op en daag ze uit! — Help ze ambities te ontwikkelen – (naar een hoger level) ook met gebruik van media
4. Zorg dat het veilig /overzichtelijk is maar zie ook de uitdagingen het plezier.

Om  nog meer handvatten te bieden heeft Marije een mooi overzicht met Tips en links voor ouders gemaakt.