Solidoe is duurzaam, maar hoe doen we dat?

oktober 22, 2019

Kinderen en zorgen voor de natuur en ons milieu, wat kunnen wij daar aan doen?

Zorg van onze kinderen

Met liefde en vanuit professionaliteit zorgt Solidoe dagelijks voor een sterke pedagogische omgeving voor de kinderen die aan haar toevertrouwd worden. We merken dat kinderen zich zorgen maken om het milieu. Ze komen zelf met gesprekken over de plastic soep, over het meisje Greta dat met een zeilboot helemaal naar Amerika is gegaan. Ze zijn blij met het Solidoebos en willen oprecht meer weten over de natuur. Ze spreken elkaar en ons aan dat we wel afval scheiden en nog zoveel meer.

Solidoe wil niet alleen de kinderen nu helpen, maar ook dat hun toekomst verzekerd is van een mooie en duurzame wereld. Daarom kijken wij steeds weer hoe wij nog duurzamer kunnen zijn, in de dagelijkse (kleine) dingen, maar ook met grotere gebaren.

De Rietpluim

Zo hebben we op onze locatie de Rietpluim een mooie samenwerking met de scholen waarmee wij het pand delen.  Zowel de OBS, de Antoniusschool, Solidoe als de sportzalen van de ESA, maken gebruik van deze duurzame energiebron. Maar liefst 555 panelen, waarmee het een van de grootste projecten in Kudelstaart is met betrekking tot duurzaamheid!

De Legmeer

Bij ons kinderdagverblijf, peuteropvang en BSO in de Legmeer hebben we in samenwerking met buurtbeheer de Legmeer en IVN natuureducatie een Tiny Forest gerealiseerd, het SolidoeBos. Een Tiny Forest® is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Dit bos is niet alleen een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. Kinderen leren in het buitenlokaal over de Nederlandse natuur en buurtbewoners ontmoeten elkaar op een prettige en gezonde plek.

IKC Triade

Ons laatste project is IKC Triade. Hier is een mooie samenwerking gevonden tussen 4 lokale bedrijven. NL|DC, een datacentrum in Aalsmeer, heeft te veel warmte en dat werd tot voor kort uitgestoten in de lucht. Zonde, want de andere 3 partijen kunnen deze warmte goed gebruiken. Zo zijn de gaskranen al dicht bij zwembad de waterlelie en zal dit op termijn ook bij Fertiplant zo zijn. IKC Triade is een nieuw gebouw waar duurzaamheid overal in terugkomt. Natuurlijk zijn er ook zonnepanelen en door de Energyhub Aalsmeer, is er helemaal geen gas meer nodig. De afgekoelde lucht, is weer zeer nuttig voor NL|DC want daar kunnen zij binnen hun bedrijf juist weer koelen. Een mooie duurzame en milieuvriendelijke cyclus. In de school, net als bij de Rietpluim, kunnen de kinderen op een digitaal bord zien hoeveel energie er gespaard en bespaard wordt door de zonnepanelen en Energyhub.

Al onze locaties

Op alle locaties zijn we samen met de kinderen bewust bezig met diverse activiteiten voor milieu en natuur. Hoeveel afval hebben we en hoe kunnen we dit beter scheiden? Wat kan je nog voor moois en leuks maken van wat eigenlijk afval is, maar kunst kan worden? Wat leeft er allemaal in de natuur? Allemaal hele leerzame activiteiten en zorgen voor de natuur, waar de kinderen ook nog ontzettend veel plezier aan beleven, win – win – win dus.

Allemaal voorbeelden waar de kinderen ons, maar wij ook altijd de kinderen in meenemen, zo blijven zij en wij bewust van onze eigen bijdrage en duurzaam naar de toekomst toe.