Thema: ‘De tandarts’ bij het Duet

januari 30, 2020

Terugblik ‘gezond eten’

We hebben de eerste weken van dit jaar besteed aan het thema “gezond eten”. Zo hebben wij besproken met de kinderen wat gezond eten is, en verschillende dingen geproefd en gemaakt.

De kinderen hebben onder andere geproefd van producten die wellicht in het  nieuwe voedingsbeleid terug gaan komen : zoals rookvlees, hüttenkäse en vegetarische paté.  Ook hebben we gezonde bananenpannenkoekjes en eiermuffins gebakken. Veel kinderen wilden dit wel proeven en de reacties waren erg wisselend, de smaken zoet, zuur, zout en pittig werden allemaal besproken.

Thema ‘De tandarts’

Vanaf 27 januari werken wij 4 weken met het thema “de tandarts”.

Op de groep gaan wij een hoekje maken over dit thema, wij maken een wachtkamer en zorgen voor materiaal dat je ook bij de echte tandarts kunt zien! In dit thema gaan wij kijken naar onze tanden, gaan oefenen op papier hoe wij tanden moeten poetsen en poetsen ook onze eigen tanden. Hier lezen wij ook het boekje over de tandarts van Liesbet Slegers bij en wij zingen liedjes over tandenpoetsen.

Thuis kun je natuurlijk ook aan dit thema meewerken. Tandenpoetsen is een dagelijks terugkerend ritueel dat voor de kinderen erg herkenbaar is. Bespreek bijvoorbeeld samen met de kinderen dat je de bovenkant, onderkant, binnenkant en buitenkant van de tanden goed poetst.

Hier kunnen verschillende liedjes bij gezongen worden:

Tanden poetsen

Tanden poetsen met Jokie en Jet

Prodent tanden poetsen

Tanden poetsen twee kleine kleutertjes

Ook kun je met behulp van een app van Oral B (Magic Timer) de tanden van de kinderen poetsen. De app telt twee minuten af zodat je kind exact twee minuten zijn/haar tanden kan poetsen, na het poetsen heeft je kind een sticker verdiend voor in het digitale stickerboek in deze app.

Met behulp van het lezen van boekjes kun je de taalontwikkeling stimuleren, de plaatjes bekijken en bespreken, het verhaal lezen of alleen een aantal woorden uit het boek gebruiken kunnen al heel zinvol zijn.

In dit thema passen de volgende boekjes heel goed:

 

De volgende woorden gebruiken wij veel in dit thema:

 

de tandarts                de mond                     de kies

de assistent               het gebit                     de tandartsstoel

de patiënt                  de tanden                   de tandenborstel

de tandpasta             de wachtkamer         onderzoeken

het flosdraad             tanden poetsen         de afspraak

de instrumenten       flossen                         de binnenkant

de bovenkant            de onderkant              de buitenkant

open                            dicht

Solidoe maakt gebruik van tracking-cookies. Hiermee worden anonieme gegevens over uw bezoek opgeslagen om de website en uw ervaring te verbeteren.