Thema Verkeer bij KDV Legmeer

september 3, 2019

Na een weekje “rust” voor de kinderen in de eerste week van september, willen we per 9 september beginnen aan een nieuw thema namelijk: Het verkeer! Dit thema zal tot aan de herfstvakantie duren.

We gaan samen met Puk ontdekken wat er allemaal te ervaren is in het verkeer. Dit doen we door situaties te creëren waardoor de kinderen zelf ervaringen opdoen zoals een wandeling naar de stoplichten en bushalte.
We praten, lezen en knutselen met de kinderen over vervoersmiddelen. We laten de kinderen vervoersmiddelen noemen. Wie is er wel eens met de bus geweest? Hoe gaat dat? Wie heeft er wel eens in de trein gezeten? En in het vliegtuig? Hoe ben jij naar Dribbel gekomen, lopend of op de fiets? We spelen situaties na en ook ons buiten plein wordt ‘ín gezet’ met een parcours waarbij de kinderen hun verkeersdiploma gaan halen.

Andere activiteiten die we, samen met Puk, spelenderwijs gaan doen:
Cognitief
: We gaan hoepels in het midden van de (kleine)kring leggen en sorteren de vervoersmiddelen. Ze kunnen gesorteerd worden op varen, rijden, vliegen, snelheid of op aantal en kleur afhankelijk van het niveau van de peuters.
Zintuiglijk: Geluiden in het verkeer
Een toeterende auto, fietsbel, piepende remmen, spelende kinderen, omroepster op het station of in de bus, motor. We laten de geluiden in de groep en/of buiten horen en laten de kinderen raden wat ze horen.
Rekenprikkels: In de bus
Puk zit in de bus en rijdt door de klas. Hij/zij stopt bij een kind. Dit kind stapt in de bus. Hoeveel mensen zitten er nu in de bus? Bij de volgende stop mogen er 2 kinderen instappen. Hoeveel kinderen zitten er in de bus? Wanneer er iemand uit de bus stapt zitten er dan meer of minder kinderen in de bus?

Tenslotte willen wij in de laatste week van dit thema alarmdiensten, zoals de brandweer uitnodigen! Mocht jij bij de  alarmdiensten werken en hierin een rol voor de kinderen kunnen vervullen dan horen we dit graag.
Uiteraard bieden we de activiteiten spelenderwijs aan. Mocht een kind liever iets anders doen, dan is dat prima en spelen we daarop in!

Wat kan je thuis doen?

Wij zouden het leuk vinden als  je thuis ook aandacht aan dit thema schenkt. Kinderen raken zo sneller vertrouwd met de woorden en vertellen dan misschien wat zij thuis/onderweg gehoord of ervaren hebben. Je kunt samen auto’s tellen die je onderweg tegenkomt of een vliegtuig bouwen van blokken. Er zit soms een knopje bij het stoplicht. Mag je kind daarop drukken en waarvoor dient dat dan?

Het is leuk om bij de boer (kinderboerderij) eens te gaan kijken of hij een tractor heeft of met de trein/bus op Schiphol vliegtuigen bewonderen.

Liedjes die wij zingen                                                    

Rijden, rijden, rijden in een wagentje
Als je dan niet rijden wilt dan draag ik je!

Door de straat, door de straat, rijdt een autobus
Van je toet, toet, toet doet die autobus
Jongens (3x) hoor eens even..wat een leven, wat een leven
Jongens (3x) hoor eens even wat een leven maakt die bus…
PEEEEEEEEEEEEEEEEEP!!            

treintje ging uit rijden van Amsterdam naar Rotterdam
en achter al die raampjes daar zaten zoveel kinderen
en die deden zo (zwaaien) en die deden zo, achter al die raampjes
en die deden zo (zwaaien) en die deden zo, zie za zoooooo.

Helikopter, helikopter mag ik met jou mee omhoog?
Hoog in de wolken wil ik wezen, hoog in de wolken wil ik zijn
Helikopter, helikopter vliegen is zo fijn!     

De wielen van de bus die draaien rond, draaien rond, draaien rond
De wielen van de bus die draaien rond als de bus gaat rijden
De deuren van de bus gaan open en dicht(3x)
De deuren van de bus gaan open en dicht als de bus gaat rijden, etc.

Woordenlijst

Een auto het vliegtuig het stuur oversteken
Een fiets het zebrapad de toeter/de sirene wachten
Een stoplicht rood-groen het wiel/de band veilig /gevaarlijk
De stoep het fietspad meer/minder de brandweerauto
De straat de bushalte 1,2,3,4,5… geluiden

Boekentips

Tenslotte vindt ieder kind het leuk om een boekje te lezen met betrekking tot dit thema.
Enkele boekentips zijn:

Solidoe maakt gebruik van tracking-cookies. Hiermee worden anonieme gegevens over uw bezoek opgeslagen om de website en uw ervaring te verbeteren.