Tips om helder en duidelijk met kinderen over het coronavirus te praten

maart 17, 2020

Het nieuws over het coronavirus houdt ook kinderen bezig: ze vangen nieuws op en stellen vragen.

Hoe kun je goed met kinderen over de uitbraak praten zonder angst te zaaien?

  • Kinderen stellen dikwijls heel praktische vragen. Laat de vragen van hen komen, beantwoord     alleen die vragen die hij of zij stelt.
  • Wees eerlijk, blijf bij de feiten. Relativeer, maar minimaliseer ook niet.
  • Gebruik niet te moeilijke woorden  of ingewikkelde verklaringen die  tot nog meer verwarring of angst kunnen leiden.
  • Houd rekening met de leeftijd van het kind. Je praat anders met een 5-jarige dan met een tiener.
  • Je kan vertellen dat het coronavirus iets nieuws is, een pandemie die niet vaak voorkomt en dat het daarom groot nieuws is, waarover iedereen praat. Dat helpt om de omvang te kunnen begrijpen.
  • Je kan ervan hoesten, koorts krijgen of moeilijker ademen.
  • Omdat het een nieuwe ziekte is, zoeken dokters nog naar goede medicijnen.
  • Scholen worden door de ministers gesloten omdat we zo kunnen zorgen dat kinderen andere mensen (oudere of zieke mensen) niet besmetten. Zo zorgen we dus voor elkaar.

Het nieuws weghouden bij kinderen kan gewoon niet. Je kunt het ook niet vermijden. Ze horen er toch wel over en daarom moet je het bespreken.

Kinderen vullen onwetendheid in met emotie. Daarom is het extra belangrijk om ze zo goed mogelijk uit te leggen wat het coronavirus is en waarom het virus gevolgen heeft voor de samenleving.
Eerlijk zijn en benadrukken wat het kind zelf kan doen, is belangrijk.

Wees je bewust van het gegeven dat  kinderen je emoties overnemen.  Vooral kinderen vanaf negen jaar maken nieuws soms groter dan het is. Als het voor jou als volwassene heel groot is, maken zij het nog veel groter. Houd hier dus rekening mee bij het uiten van jouw emoties en het brengen van het nieuws.

Voorkom dat het alleen nog maar over het coronavirus gaat. Als er over niks anders meer wordt gesproken, wordt het voor het kind nog groter en misschien ook enger.

Hierbij handige informatie voor de komende periode:

https://wij-leren.nl/praktische-tips-thuis-leren.php

Solidoe maakt gebruik van tracking-cookies. Hiermee worden anonieme gegevens over uw bezoek opgeslagen om de website en uw ervaring te verbeteren.