Week van de Teek

april 16, 2019

Het is weer heerlijk weer, tijd om nog meer naar buiten te gaan. Dit betekent ook dat de kans op een tekenbeet groter is.
Teken komen van onderen, ze stappen op passerende dieren of mensen. Teken vallen niet vanuit een boom op mensen. Eenmaal vastgegrepen, gaat de teek aan de wandel over zijn “prooi”, tot hij een plekje vindt waar hij zich vast kan bijten. De teek kan mensen overal op de huid bijten, maar heeft voorkeur voor liezen, knieholtes, oksels, de bilspleet, randen van het ondergoed, achter de oren en rond de haargrens in de nek.

Van een tekenbeet kan je ziek worden, in Nederland gaat het dan vooral om de ziekte van Lyme. Om die reden moet je de kinderen en jezelf, na een bezoek aan het groen, regelmatig op tekenbeten controleren.

 

 

Gebeten door een teek! Wat nu?
Verwijder de teek zo snel mogelijk. Dit is het allerbelangrijkste!
Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid beet, bij voorkeur met een puntige pincet of een speciale tekenverwijderaar (lees altijd de gebruiksaanwijzing van het product goed door). Trek de teek er langzaam uit. Ontsmet het beetwondje als de teek verwijderd is.
Houd daarna (tot drie maanden na de beet) de huid rondom de beet in de gaten.
Bij  klachten die doen denken aan de ziekte van Lyme  ga dan naar de huisarts.

Kans op teken beet Blijf controleren!

 

Solidoe maakt gebruik van tracking-cookies. Hiermee worden anonieme gegevens over uw bezoek opgeslagen om de website en uw ervaring te verbeteren.