Vakantie! tijd voor spelen, maar ook voor vervelen?

July 18, 2017

Zomervakantie! Hoera! 
Voor kinderen en ouders is de zomervakantie een mooie tijd om naar uit te kijken. Na een druk leerzaam jaar maken de kinderen de stap naar een nieuwe groep, maar voordat het zover is, eerst zes weken vakantie, even helemaal NIETS. Nou ja niets……… misschien herken je het wel,  het programma in de vakantie zit vaak nog voller dan gewoonlijk.

Van alles te beleven
Op vakantie met elkaar, van alles beleven in binnen- en buitenland. Een hotel of camping met een fijn animatieteam, altijd wat te doen en te beleven! De resterende weken naar de opvang waar ook van alles wordt georganiseerd, en dan ook nog  naar opa en oma omdat zij ook nog even willen genieten van de kleinkinderen in de vakantie. Is vakantie nog wel gewoon vakantie, namelijk even geen verplichtingen hebben, je gewoon kunnen vervelen en maar zien wat de dag brengt, kortom vrije tijd?

Vrije tijd
Bij vrije tijd denken we aan rust, ontspanning, eigen keuzes maken, initiatieven nemen en eigen interesses volgen. Ook kinderen willen in hun vrije tijd zelf bepalen wat zij gaan doen. En kiezen wanneer ze ermee stoppen. Ze willen de wereld ontdekken, rondom huis waar je leert lopen, fietsen, slootje springen en waar je eigenlijk niet zoveel nodig hebt. Kiezen met wie  je speelt of dat je liever alleen speelt, dat zijn de belangrijkste aspecten van vrije tijd voor kinderen. Eindeloos turen naar krioelende mieren en kliederen met water.
Ook spelen zonder direct toezicht van een volwassene is een van de charmes van de vrije tijd voor (basisschool) kinderen. Leeftijdsgenootjes spelen daarbij een belangrijke rol. In je vrije tijd maak je vrienden, vaak op basis van gemeenschappelijke interesses.

Spelen en vervelen
Vrije tijd is niet per definitie alleen maar leuk. Soms verveelt een kind zich; hij is klaar met zijn spel en weet (nog) niet wat hij hierna zal gaan doen. Dat is meestal niet erg. Vervelen heeft een functie. Het  leidt vaak tot creativiteit en probleemoplossend denken. Verveling is voor kinderen een rustmoment dat ze nodig hebben om hun gedachten te ordenen, om verder te kunnen of iets anders te gaan doen. Heb je als ouder dan juist de neiging om te bedenken wat je kind kan gaan doen, onderdruk die neiging!

Iets ondernemen
Heb je het gevoel dat je kinderen juist wel iets willen ondernemen maar twijfel je nog over wat ze leuk vinden? Ga met ze om de tafel en bedenk samen wat je kunt gaan doen. Als je met de kinderen overlegt voelen ze zich begrepen.

Ander ritme
Kinderen hebben een ander ritme dan volwassenen, ga mee in het ritme van de kinderen en plan de vakantie niet (te) vol met activiteiten. Kinderen leven in het hier en nu, laat je als ouder  hierdoor mee sleuren. Zak door je knieën, kijk waar de kinderen naar kijken en vergeet de rest.

Wij gunnen ieder kind en iedere ouder deze zomer zeeën van tijd om wat rond te hangen en gewoon maar zien wat de dag brengt!

Solidoe maakt gebruik van tracking-cookies. Hiermee worden anonieme gegevens over uw bezoek opgeslagen om de website en uw ervaring te verbeteren.